Ο αμπελώνας  βρίσκεται σε μια πλαγιά λίγο έξω από το Κρανίδι και συγκεκριμένα στην περιοχή Κομίνι ή Βρέστεζα (μικρός αμπελώνας). Έχει έκταση 100 περίπου στρεμμάτων, σε υψόμετρο από 250 εώς 300 μέτρα με βορειοανατολικό προσανατολισμό. Το έδαφος είναι κροκαλοειδές, αυτό σημαίνει ότι βοηθάει στην καλύτερη αποστράγγιση και στον σωστό αερισμό του ριζικού συστήματος. Υπάρχει δυνατότητα άρδευσης και η καλλιέργεια είναι γραμμική.

Με μεγάλο μεράκι  ο Γιάννης Κοντοβράκης και η ανηψιά του Νάντια Κωτσάκη συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα την καλλιέργεια του αμπελιού, το οποίο έχουν τετραπλασιάσει σε έκταση. Η παραγωγή του κρασιού γίνεται σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου, δίπλα στους αμπελώνες. Η διατήρηση και η παλαίωση γίνεται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους αλλά πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Βασική τους μέριμνα η διαφύλαξη της ποιότητας.

 

Στο Κτήμα Κοντοβράκη έχουμε διασώσει και καλλιεργούμε την παλαιά Κρανιδιώτικη ποικιλία Ροκανιάρης, όπου είμαστε οι μοναδικοί καλλιεργητές του στην Ελλάδα (ΦΕΚ300446 5/6/2008). Οι υπόλοιπες ποικιλίες που φιλοξενούμε είναι ο Σκλάβος, ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, Mourvedre, Cabernet Sauvignon. Τα κρασιά έχουν βραβευτεί με μετάλια σε διαγωνισμούς οίνου ανάμεσα σε Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Κτήμα Κοντοβράκη
Αμπελώνας & Οινοποιείο

Σε πλαγιά έξω από το Κρανίδι βρίσκονται τα αμπέλια του Γιάννη Κοντοβράκη όπου
καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ροκανιάρης, Σκλάβος, Ροδίτης, Σαββατιανό, Αγιωργίτικο και
Cabernet Sauvignon. Στο σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος, εμφιαλώνονται και έρχονται
στο τραπέζι σας αυτές οι εξαιρετικές ποικιλίες που σίγουρα θα σας “σκλαβώσουν”.

aboutkontovrakis_1

Ο τρύγος

Ο τρύγος ξεκινάει συνήθως από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Η έναρξη εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Αναμφισβήτητα είναι η πιο σημαντική χρονική περίοδος στον κύκλο του αμπελιού. Ο αμπελουργός με την εμπειρία του επιλέγει την κατάλληλη στιγμή που θα ξεκινήσει τον τρύγο.

Η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρονακτικά με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στο αμπέλι. Τα σταφύλια μεταφέρονται άμεσα στον χώρο του οινοποιείου χωρίς να υποστούν κάποια ταλαιπωρία και ξεκινάει η διαδικασία με την σύνθλιψη των σταφυλιών, στη συνέχεια ο μούστος μεταφέρεται στις κατάλληλες δεξαμενές για την οινοποίηση.

aboutkontovrakis_2
Μέσα απο το κρασί μας γνωρίζουμε τον κόσμο,
δημιουργούμε φιλίες και τα καλύτερα παρεάκια ...
σας περιμένουμε!
Νάντια Κωτσάκη

η ιστορία μας ... ο θησαυρός μας

Ο Γιάννης Κοντοβράκης στο Κρανίδι, συνεχίζει πατροπαράδοτα να καλλιεργεί το αμπέλι που κληρονόμησε από τον πατέρα του Βασίλειο Κοντοβράκη.

Ο τελευταίος στα χρόνια της ακμής του, είχε μια από τις καλύτερες ταβέρνες του τόπου του, που λειτουργούσε μέχρι το 1970.

Αλλά και ο παππούς του Γιάννη ασχολήθηκε όλη του τη ζωή με το αμπέλι, το κρασί και την ταβέρνα.